Monday, March 2, 2009

"Den gode skole"

”Den gode skole”

Barken ”Den gode skole” ligger ved kai. Den er ikke akkurat noe vakkert syn. Det er ei jernskute og det er synlig rust både her og der, men hun flyter. Hun er klarert for seiling. De øverste sjøfartsmyndighetene har gitt henne et sertifikat der hun erklæres sjødyktig. Seilene er loslitte, men ganske hele. De står i fin bue og skyver mot havet. Motoren er også i gang. Det burde egentlig ikke være nødvendig, vinden står fra land og det er trygt farvann ut av havna, men båten rikker seg jo ikke.
Kapteinen står på broa og diskuterer med styrmannen. En matros står til rors og det vrimler av andre matroser, jungmenn, dekksgutter. Alle gjør alt de blir bedt om, men ”Den gode skole” ligger like forbannet stille ved kaia.
Kapteinen kontakter kontrollører og kommissærer. Kontrollørene kontrollerer og kommissærene deler ut evalueringsskjemaer til mannskapet. ”På en skala fra 1 til 6, si hvordan du opplever....
Dykkere blir sendt ned. Står vi på grunn? Men, nei. Det er god klaring mellom kjøl og søle.
Det blir holdt møter; planleggingsmøter, evalueringsmøter, krisemøter.
Det er ei frakteskute dette. Den er fullastet med materiale som skal ut til folket. Men folket befinner seg på den andre sida av havet.
Og skuta vil ikke seile.
En dekksgutt kommer opp på broa og ber om å få snakke med skipperen. Skipperen har egentlig ikke tid til dette, men lar det passere.
- Det er jo ikke rart vi ikke flytter oss. Vi er jo fortøyd.
- Selvfølgelig er vi fortøyd.
- Ja, men, skal vi ikke seile da?
- Jo, vi har masse frakt som skal ut til folket.
- Men vi kan vel ikke seile når vi fortsatt er fortøyd!
- Ikke det? Og hvem sier det om jeg tør spørre? Kaste fortøyningene? Jo, det skulle ta seg ut! Hør her, dere! Han mener vi bør kaste fortøyningene!
- Ja, det skulle ta seg ut.
- Hør her! Denne skuta er erklært sjødyktig og den har frakt å frakte, men den er ikke klarert for å kaste fortøyningene. Da kan jo hva som helst skje. Hvem vet hvor vi ville havne da. Og hvordan skulle kontrollørene kunne kontrollere da. De er jo ikke klarert for å seile på det åpne havet. Og hvem skulle evaluere virksomheten underveis. Kommissærene skal jo hjem til middag. Forresten synes jeg du skal passe dine egne saker. Akkurat nå vil det si å passe fortøyningene.

1 comment:

jeanette tranberg said...

Akkurat sånn føles det. c",)